Agenda

Agenda | Protestantse Kerk Nederland

 1. Deze cursus is voor iedereen die meer wil weten over verdiepend pastoraat en geestelijke begeleiding. In vijf (afzonderlijke) dagen krijg je als deelnemer onderwijs met inzichten vanuit theologie, pastoraat en begeleiding. Door creatieve, narratieve en integratieve werkvormen leer en ervaar je aan den lijve wat er innerlijk en in het leven kan spelen. Deelnemers worden toegerust om anderen te begeleiden bij een persoonlijk proces om meer verbinding krijgen met hun eigen innerlijk en met God. Tijdens de laatste twee dagen wordt je geholpen om met een concreet zelfbedacht project binnen de eigen gemeente aan de slag te gaan. Daarbij wordt de stof bijvoorbeeld verwerkt in eigen onderwijs binnen de eigen gemeente of in de pastorale begeleiding van een of meerdere gemeenteleden. Aan de cursus kunnen 100 uur worden toegekend in het kader van de Permanente Educatie.

 2. WEBINAR 2 DECEMBER 19.30-21.00 UUR

  Jongeren en de kerk, het lijkt niet altijd een goede match. Veel jongeren geven aan zich niet thuis te voelen in de kerk. "Weet je. De vragen die jij stelt, die houden mij helemaal niet bezig. Het gaat in de kerk zo niet over de wereld waar ik in leef." Bas, 16 jaar Maar waarover dan wel? In het webinar 'Jong en buiten bereik?' denken we na over de boodschap van het evangelie voor jongeren. We delen verhalen van jongeren, laten je kijken naar de praktijk in je eigen gemeente én stellen de vraag: Wat geloof jij dat het delen waard is?

 3. Hoe kan een kerk succesvol aanwezig zijn op mobiel? Nieuwsgierig geworden naar onze oplossing? Hoe werkt onze kerkapp? Kan dit iets zijn voor uw kerk? Geef u op voor onze uitdagende online demonstratie. Waarin we uitgebreid ingaan op mobiel, ons ontwikkelproces, wat onze oplossing voor uw kerk kan betekenen en hoe snel we een app voor uw kerk live kunnen hebben. Onze oprichter zal persoonlijk al uw vragen beantwoorden en onze UX-designer licht de keuzes die we gemaakt hebben toe.

 4. Over de lezing

  De lezing heeft als titel: Poverty, Gender and Sex, and the Bible: A Perspective from South Africa (Armoede, gender, seks en de Bijbel: Een perspectief uit Zuid-Afrika). De Dom Hélder Câmara Lezing in contextuele Bijbelinterpretatie verbindt maatschappelijke thema’s en Bijbelse inzichten. Prof. Dr. Jeremy Punt is Nieuwtestamenticus en publiceerde uitvoerig over thema’s zoals gender, queer benaderingen, en postkoloniale vraagstukken. Als Zuidafrikaans theoloog ziet hij zich bijzonder verplicht deze vraagstukken ook in de Bijbelwetenschap aan de snijden. Hij is als CLUE+ research fellow verbonden aan de Faculteit Religie en Theologie (Vrije Universiteit).

  Twee verdere bijdragen verdiepen de lezing:
  • Straatpastor Hanna Wapenaar (Amsterdam) spreekt over gender en armoede in de Nederlandse context.
  • Lia Wetangterah, PhD onderzoeker op het gebied van mensenhandel en theologie, reageert vanuit academisch perspectief.

  Programma

  Het programma vindt online plaats via Zoom vanaf 19.30 uur. U kunt gratis deelnemen.

  Aanmelden

  Na aanmelding krijgt u de Zoom-link en inloggegevens toegestuurd.

  De lezing wordt in het Engels gehouden, een Nederlandse vertaling is ter plekke beschikbaar; de Dom Hélder Câmaralezing is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Zendingsraad, Kerk in Actie en het Centrum voor Contextuele Bijbelinterpretatie (PThU/VU).

  Direct aanmelden