‘Advent? Wat is dat?’ Hij liep stage bij een christelijke instelling en stelde zijn vraag toen hij de voorbereidingen zag van de aandacht die de weg naar Kerst zou krijgen. Geweldig, wanneer iemand een dergelijke vraag stelt. Voor veel jongeren is de tijd van de weerstand voorbij. Een eerdere generatie voelde zich nogal eens gefrustreerd. Of vanwege een zogenaamd te strakke opvoeding, of door de oude strijd tussen ‘roden en fijnen’, of om welke reden dan ook.

Er is veel meer openheid gekomen. Niet alleen voor het stellen van vragen, maar dus ook voor het geven van antwoorden. Wat zou uw antwoord zijn geweest? Niet alleen een technische beschrijving hopelijk, maar ook wat het voor uzelf betekent. Dat is wat een vraagsteller uiteindelijk wil weten: wat betekent het voor je? Daar gaat natuurlijk een beschrijving van wat het is aan vooraf. Maar het is toch meer dan een aantal rituelen? Wanneer we alleen maar kunnen vertellen wat de bron is van onze handelingen, dan blijft het een wat mager verhaal.

Persoonlijk heb ik weinig tot niets met de veelgestelde vraag in interviews: ‘Wat doet het met je?’ Maar wanneer het om mijn geloof gaat, vind ik dat de vraag gesteld mag worden. We worden niet voor niets opgeroepen om ‘verantwoording af te leggen van de hoop die in ons leeft’. En dan kan het geen kwaad om ook onszelf nu en dan die vraag te stellen.

Dus wat betekent Advent voor u en voor mij?

Ik kan alleen voor mijzelf antwoorden. Tenminste wanneer ik niet wil blijven hangen in algemene antwoorden. In de eerste plaats gaat het dan om de dankbaarheid en de verwondering vanwege de liefde van God. Hij heeft naar ons omgezien en werd Immanuel: God met ons. De weg die hij daarvoor kiest is verbijsterend. Hij werd één van ons, terwijl hij niet welkom was. Hij werd één van ons en wij begrepen niet dat hij het was door wie God zijn liefde liet zien. En zijn (voorlopige) einde was gruwelijk. Wie eenmaal enig idee heeft van wat Jezus voor ons heeft gedaan, kan toch alleen maar verwonderd en dankbaar zijn?

Maar Advent is meer. De viering van de komst van Jezus, heeft ook te maken met onze toekomst. Hij is er bij en hij komt terug. Het besef van die toekomst is voor mij uitermate bemoedigend. Er valt zoveel te doen in deze wereld (om eens niet te zeggen, dat er zoveel mis is), dat mij met regelmaat de gedachte bekruipt dat het hoog tijd wordt voor die terugkomst. Wij redden het niet om de bevolking van deze wereld vrede te brengen, om de mensen te voeden, om eerlijk te delen. Hoe we ook ons best doen. En dat moeten we zeker blijven doen. Maar Advent draagt de belofte in zich, dat wat wij doen niet tevergeefs is en dat er een moment komt waarop alles anders en gaaf wordt. Een droom? Een utopie? Ik geloof dat het Gods werkelijkheid is, omdat hij het heeft beloofd.

Advent? Wat is dat?