Wat is waarheid?

 

Het is al een oude, de uitdrukking ‘liegen dat het gedrukt staat’. Goed, niet alles wat gedrukt wordt is gelogen. Maar hoe kritisch lezen wij? Ik ben net terug uit Israël. Er is opnieuw veel spanning in dat land. In de Negevwoestijn hoorde ik de knallen van raketten vanuit Gaza en van de Israëlische reactie. In het nieuws daar hoorde je veel over het bezoek van Erdogan aan Egypte. Hij werd er verwelkomd met onder meer het roepen van ‘Suleiman’. Dat was de legerleider die de kruisvaarders ooit versloeg. En opvallend is ook dat er telkens wordt gesproken over de negen doden die vielen aan boord van de Turkse boot die op weg was naar Gaza, maar niets wordt gezegd over de Israëlische militairen die gewond raakten toen zij deze boot moesten tegenhouden. En weinig over het feit dat Turkije pas echt boos werd toen de VN stelde dat de reactie van Israël overmatig was, maar op zich wel  gerechtvaardigd.

Wat moet je geloven?

Een groot aantal mensen in Israël is van mening dat er vrede kan komen – met teruggave van land – wanneer erkend wordt dat Israël mag bestaan en niet in zee hoeft te worden gedreven. Zou God trouwens in dat geval ook de Middellandse Zee kunnen ‘splijten’?

De informatie, zoals wij die krijgen, is nogal eens behoorlijk eenzijdig. Daar komt bij, dat veel mensen weinig lijken te weten van de geschiedenis. Dus ook niet van de diverse aanvallen op Israël vanaf 1948 en van de situatie voor die tijd.

Hoe zouden wij ons gedragen wanneer onze buurlanden vonden dat wij er niet hoorden te zijn?