Wat zijn we druk met de afgod. Mammon lijkt het nieuws volledig te beheersen. Geld, koersen, obligaties, steunfonds. En daarbij nog allerlei suggesties om ons hachje te redden. De boventoon voert daarbij in sommige kringen, de veronderstelling dat wij wel overleven, wanneer we anderen maar laten verdrinken. En de politieke partij, die naar mijn mening de houding stimuleert die de oorzaak is van de ellende, stijgt naar grote hoogte. Neo – liberalisme. Is het iets anders dan keurig aangeklede hebzucht? En populisme. Is het iets anders dan egoïsme?

Het werkt verwoestend. Hoorde je ook die staker in Portugal? In een land, dat op weg is naar een faillissement, zei hij te staken omdat zijn kerstbonus werd gehalveerd. En dat Italiaanse miljonairsechtpaar dat over 2010 beweerde maar 6 euro te hebben gehad als inkomen?

Het zijn extreme voorbeelden. Maar wat is het Evangelie dan bevrijdend. Of het nu gaat om de onbaatzuchtige houding van de Samaritaan uit de gelijkenis van Jezus, of om de teksten die aangeven dat wij niets bezitten. Wees tevreden, is de les, met wat je is toevertrouwd. De Heer is eigenaar en wij mogen ons zelf afvragen hoe we beheren wat ons door hem is toevertrouwd.