Nieuws

Nieuws | Protestantse Kerk Nederland

 1. Er is subsidie voor energieadvies, een energielabel en verduurzamingsmaatregelen. Een van de voorwaarden is dat het maatschappelijk vastgoed is opgeleverd in 2012 of eerder. Vastgoed opgeleverd na 2012 komt alleen in aanmerking als de subsidieaanvraag ervoor zorgt dat het vastgoed wordt afgekoppeld van de aardgasaansluiting. Kerkbesturen kunnen gebruik maken van deze regeling voor monumentale gebouwen, maar ook voor overige gebouwen, als de kerkelijke gemeente ingeschreven staan in het handelsregister.

  Voorbereiding voor de subsidieaanvraag

  Voor de subsidieaanvraag is minimaal eHerkenning niveau 3 nodig. Als je deze nog niet hebt, kan die aangevraagd worden. Verder plaatst de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) naar verwachting begin augustus een concept-aanvraagformulier op zijn website. Dat geeft meer inzicht in wat er wordt gevraagd bij het aanvragen van een DUMAVA-subsidie, zodat de aanvraag alvast voorbereid kan worden. Tot de openstelling van de regeling zijn nog wel wijzigingen mogelijk in het formulier.

  Webinar over de subsidie

  Op 13 september van 14.00 tot 15.00 uur organiseert RVO een webinar over de investeringssubsidie duurzaam maatschappelijk vastgoed. Daar komt aan bod voor wie de subsidie bedoeld is, wat vergoed kan worden en voor welk bedrag. Ook word je alvast meegenomen door de aanvraagprocedure. Kun je op 13 september niet live deelnemen? Meld je dan toch aan, je ontvangt dan na het webinar een link om het terug te kijken. Meld je aan voor het webinar  

  Ook in 2023 en volgende jaren zal geld beschikbaar zijn voor deze subsidieregeling. Zie voor meer info de website van RVO of neem contact op met de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) , tel. 088 042 42 42.

  Protestantse Kerk en duurzaamheid

  Pijl naar rechts
 2. Liturgie Vredesweek

  In het magazine PAX Vieren zijn aan de hand van het oecumenisch bijbelleesrooster van die beide zondagen gebeden, liederen en een beeldmeditatie te vinden. Ook staan er in het magazine enkele praktische suggesties over hoe je met mensen uit diverse culturen aan de slag kunt gaan.

  Ook zijn er o.a. posters, ansichtkaarten, een cartoon van Len Munnik, een kleurplaat en het stellingenspel 'generatie vrede' te vinden.

  Ga naar de webshop van Pax

  Collecte Vredesweek

  Ook in het collecterooster van de Protestantse Kerk/Kerk in Actie wordt aandacht besteed aan de Vredesweek. Op 18 september wordt er gecollecteerd voor het herstel van de kerk in Syrië. Op 25 september voor een vredesinitiatief van vrouwen in Colombia.

  Bekijk het collecterooster en bijbehorende materialen

  Materiaal jeugdwerk vredesweek

  In de ideeënbank staan diverse suggesties om met kinderen en jongeren met het thema vrede aan de slag te gaan. Ook het idee 'zegentegel' van de Protestantse Gemeente Rijswijk sluit prachtig aan bij de Vredesweek. 

  Zie voor een overzicht van ideeën bij de Vredesweek:

  Vredesweek

  Pijl naar rechts

  Uitleg thema vredesweek

  Van Jemen en Palestina tot Zuid-Soedan en inmiddels ook op ons eigen continent in Oekraïne: oorlog en geweld raakt mensen overal ter wereld. Gewapend conflict drijft miljoenen mensen op de vlucht, maakt ongelijkheid groter en werkt de klimaatcrisis in de hand. De oorlog in Oekraïne laat ons des te meer beseffen dat vrede geen vanzelfsprekendheid is, maar een gezamenlijk project waar élke dag aan moet worden gebouwd. Zeker in een tijd waarin de wereld om ons heen snel verandert, nieuwe dreigingen op ons afkomen en grote vraagstukken over veiligheid op tafel liggen. Het is nu belangrijker dan ooit dat de Generatie Vrede van zich laat horen!  

  Meer informatie over het thema van de Vredesweek

 3. Marina bezocht het Griekse eiland Samos vorig jaar zomer, samen met haar pleegdochter. “We zagen er kledingstukken in het water drijven,” vertelt ze, “en een heel klein kinderjurkje op de rotsen liggen. Dat was zo confronterend: wij waren daar lekker op vakantie, anderen probeerden uit pure wanhoop het eiland te bereiken.”

  Tent brengt vluchtverhalen tot leven

  Toen Marina twee weken later hoorde over de kerstcampagne ‘Geef licht’, waarmee Kerk in Actie aandacht vraagt voor vluchtelingenkinderen, stelde ze de kerkenraad voor om mee te doen. “Ik vind het zo’n belangrijk actiedoel: het contrast met hoe we zelf leven is zo groot. Ook was ik meteen enthousiast over de diverse actiemogelijkheden die Kerk in Actie aanbood.” Een van die actiemogelijkheden was het (gratis) bestellen van een tent, inclusief materialen, waarin de verhalen van vier vluchtelingen in Griekenland via foto’s, teksten en geluidsfragmenten tot leven komen. 

  Nachtje slapen

  Marina, die catechisatie geeft aan een groep jongeren van 12-16 jaar, vond het belangrijk de jeugd te betrekken. “Ik heb hen voorgesteld een nachtje in de tent te slapen, daar waren ze heel enthousiast over. Door de avondlockdown kon dat helaas niet doorgaan. Wel hebben zij de tent opgezet, in de regen. Je merkte meteen dat zij zich realiseerden: ‘Zo’n tent zal -  midden in de winter - maar het enige zijn dat je hebt…’

  Enorme betrokkenheid

  Toen de tent net stond, werd plots een algehele lockdown afgekondigd, en kon niemand de tent bezoeken. “We zouden er chocomelk, taart en erwtensoep verkopen. We hebben dat toen via de gemeente-app verkocht, binnen een kwartier. Er was een enorme betrokkenheid. Via de app en de online kerkdienst hebben we ook foto’s vanuit de tent met de gemeente gedeeld.”

  ‘Mijn tip: doe mee!’

  “Ook al hebben we de tent niet ten volle in kunnen zetten, het was alsnog ontzettend mooi om dit zo met de jongeren te doen. En ook voor de rest van de gemeente was het waardevol. We hebben de gemeente in de aanloop steeds betrokken, bijvoorbeeld via berichten in het kerkblad. Het is echt belangrijk om zulke acties te hebben, het bindt samen. Je kunt als gemeente zo instappen, omdat Kerk in Actie alle materialen aanreikt. Daarom is mijn tip voor andere gemeenten: doe mee! Het mes snijdt aan twee kanten. Je spant je als gemeente samen in voor een belangrijk doel, en het verbreedt de blik van mensen, van jongeren hier, doordat je ziet wat anderen missen. Daardoor ga je je eigen comfortabele wereld veel meer waarderen.”

  Meer weten en bestellen

  De tent vol verhalen is een initiatief van Kerk in Actie, die met de kerstcampagne ‘Geef licht’ aandacht en steun vraagt voor vluchtelingenkinderen in Griekenland.Kerken kunnen deze tent (gratis) bestellen als zij ook een concert en/of jongerenevent organiseren. Kijk voor meer informatie en het bestellen van een tent op https://zingenindekerk.nl/kerst2022/

  Lees ook:

  Kerst 2022: tent brengt verhalen van vluchtelingenkinderen dichterbij

  24 jun 2022 Pijl naar rechts
 4. We zien je graag op:

  • 1 oktober, van 9.30 tot 16.30 uur, in Waalwijk, Willem van Oranje College, De Gaard 4, 5146 AW
  • 15 oktober, van 9.30 tot 16.30 uur, in Heerenveen, Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1, 8442 EZ  
  • 19 november, van 9.30 tot 16.30 uur, in Gouda, De Goudse Waarden, Heemskerkstraat 105, 2805 SN

  We organiseren de Kerk in Actiedagen regionaal zodat iedereen in de gelegenheid is om te komen. Je kunt de voor jou meest geschikte locatie kiezen.

  Aanmelden

  Wat gaan we doen?

  Op deze dag kun je kiezen uit diverse workshops en bijeenkomsten rond 5 thema's:

  • De geloofstafel| Over je geloof delen met mensen uit andere landen
  • De generatietafel| Over het betrekken van jonge generaties bij diaconaat
  • De buurttafel| Over zichtbaar zijn in je omgeving
  • De groene tafel| Over duurzaamheid 
  • De Kerk in Actietafel| Over hoe Kerk in Actie je helpt bij je diaconale taak 

  Voor wie zijn de Kerk in Actiedagen?

  Voor diakenen, zwo- en zendingscommissieleden, predikanten, jongerenwerkers en iedereen die diaconaat een warm hart toedraagt.

  Kosten

  De kosten voor deelname aan één van de Kerk in Actiedagen zijn €17,50.

  Meld je hier aan voor een van de 3 regionale Kerk in Actiedagen

 5. Ieder jaar spelen honderden gemeenten het creatieve en actieve spel Sirkelslag. Uit ervaringen van die gemeenten blijkt dat Sirkelslag een mooi startpunt kan zijn voor missionair jeugdwerk. Sirkelslag is namelijk een laagdrempelig spel om jongeren te betrekken bij activiteiten van de gemeente.

  Twee varianten

  Er zijn twee varianten van Sirkelslag: Sirkelslag KIDS (8-12 jaar) en Sirkelslag YOUNG (12-16 jaar). Je speelt Sirkelslag als groep in je eigen gemeente, maar de score wordt landelijk bijgehouden. Eigenlijk spelen ze dus tegen duizenden andere kinderen of jongeren.

  Diaconale insteek

  Het spel sluit aan bij het jaarthema van de Protestantse Kerk 'Aan tafel!'. Ook leren kinderen en jongeren al spelenderwijs over de diaconale opdracht van de kerk. Zo staat deze versie van Sirkelslag stil bij de omstandigheden van arbeidsmigranten uit Afrika en Azië die in de Golfstaten werken. De plek waar in het najaar het WK-voetbal plaatsvindt. Deze arbeidsmigranten doen  werk dat anderen niet willen doen, omdat het te vies, zwaar of gevaarlijk is. Welke plek hebben zij aan tafel? Na Sirkelslag volgt een actieperiode waarin geld ingezameld wordt voor het werk van Kerk in Actie in de Golfstaten.

  Kies een zelf speelmoment

  Kies je eigen speelmoment tussen 16 september en 12 november. Hoe eerder je het speelt, hoe meer tijd je hebt om de collectebus te vullen. De opbrengst in de collectebus telt mee in je score. Scores worden landelijk verzameld en daarna wordt de winnaar bekend gemaakt.

  Tijdlijn

  • Op 8 september ontvangen de deelnemers het materiaal digitaal.
  • Op 16 september start de speelperiode van Sirkelslag KIDS én YOUNG en de actieperiode van Kerk in Actie om de digitale collectebus te vullen.
  • Tot en met 13 november kunnen de deelnemers hun Sirkelslagscore doorgeven + de bonuspunten van de digitale collectebus.
  • Op 15 november worden de winnaars bekend gemaakt. De winnaars ontvangen een bijzondere prijs. 

  Aanmelden

  Het materiaal voor dit spel kun je gratis ontvangen door je hieronder aan te melden. 

   

  Formulier

  Aanmelden Sirkelslag