Nieuws

Nieuws | Protestantse Kerk Nederland

 1. God, avondmaal en seksualiteit

  Kunnen we nog over God praten in onze geseculariseerde en plurale samenleving? En zo ja, hoe? En waarom moeten we over God spreken? Deze vragen worden op ons Europese continent en in de kerken soms heel verschillend beantwoord. De scriba en de preses van de synode, ds. René de Reuver en ds. Marco Batenburg, hebben in december 2022 in het Oostenrijkse Bad Vöslau meegepraat over het document Spreken over God. Het is een initiatief van de Gemeenschap van Protestantse Kerken in Europa, waarin de Protestantse Kerk in Nederland participeert. De Gemeenschap werkt ook aan een document over seksualiteit/gender en een over het avondmaal, waaraan resp. ds. Heleen Zorgdrager en ds. Marco Batenburg meewerken.

  Documentaire ‘Luther tegen Zwingli’

  Wat onderscheidt lutherse, gereformeerde en ‘verenigde’ kerken en wat verbindt hen? In de documentaire ‘Luther tegen Zwingli’ ontmoeten predikanten uit deze kerken elkaar en onderzoeken overeenkomsten en verschillen. Kerkhistoricus professor Thomas Kaufmann en Margot Käßmann, voormalig voorzitter van de Raad van de Evangelische Kirche in Duitsland, duiden de ontwikkelingen. De documentaire Luther gegen Zwingli is in het Duits geproduceerd door Bibel TV en gratis verkrijgbaar.

  Webinar over rol van geloof in politieke processen

  Als onderdeel van haar initiatief Pathways to Peace houdt de Conferentie van Europese Kerken (CEC) samen met ‘Inclusive Peace’ een webinar over de rol van op geloof gebaseerde actoren in politieke processen met betrekking tot Oekraïne en Rusland. Het webinar vindt plaats op maandag 24 april, 15:00 – 17:30 (CET). De inschrijving voor deelname is geopend.

  LWF zoekt voorbeelden van klimaatacties door jongeren

  De Lutherse Wereld Federatie zoekt kleinschalige klimaatprojecten die zijn geïnitieerd en begeleid door jongeren (18 tot 30 jaar). Deze klimaatprojecten kunnen maximaal 2000 euro van de LWF ontvangen. Voorstellen kunnen tot 30 april worden ingediend. Voorwaarde is dat de jongeren via hun gemeenten verbonden zijn aan de LWF. De projecten moeten lopen van juli tot oktober 2023.

  Bedreigde diersoorten tellen op kerkhoven

  Parochies in heel Engeland en Wales nemen deel aan de Churches Count on Nature, een jaarlijks programma waarbij mensen kerkhoven bezoeken en de plant- en diersoorten die ze tegenkomen vastleggen.

  Stichting helpt huisvestingscrisis aanpakken

  De Church of England heeft een stichting opgericht om praktisch advies en begeleiding te coördineren aan kerken en bisdommen die hopen de huisvestingscrisis in hun gemeenschappen aan te pakken.

  God and the Big Bang

  God and the Big Bang is een nationaal onderwijsproject, georganiseerd door St. John's College aan de Universiteit van Durham (Schotland). Dit project biedt scholieren van 10-18 jaar de mogelijkheid om enkele van de grootste vragen van het leven te ontdekken, in discussie te gaan met deskundige geloofswetenschappers en in debat te gaan met hun leeftijdsgenoten.

  Jeugdwerker verkozen tot Miss Duitsland

  Kira Geiss uit Baden-Württemberg is de nieuwe Miss Duitsland. Het succes wil ze gebruiken voor wat haar na aan het hart ligt: ​​kerkelijk jeugdwerk. De 20-jarige won de Female Leader Award die voor het eerst werd uitgereikt.

 2. Kunst en erfgoed

  De derde editie van de Open Kerkendag staat in het teken van het kerkinterieur. Het Nederlandse landschap staat bekend om de torenspitsen en kerken, maar wat schuilt er nu precies achter de stenen façades? In Nederlandse kerken is veel kunst en erfgoed te zien. Er is bijna geen ander gebouw waar je zoveel waardevols aantreft. Stichting Open Kerken hoopt dat veel Nederlanders op deze manier kunnen kennismaken met deze schatten in een omgeving van rust en een gevoel van eeuwen. 

  Kerkgebouwen in het zonnetje

  Stichting Open Kerken wil zoveel mogelijk mensen op een open en ongedwongen manier kennis laten maken met kerkgebouwen. Daarom zijn tijdens de landelijke Open Kerkendag op 29 mei honderden kerken geopend: katholieke, protestantse en kerken die een andere bestemming hebben gekregen. Iedereen die interesse heeft kan binnenlopen om het gebouw te bezichtigen, een praatje te maken met de aanwezige vrijwilligers of deel te  nemen aan een activiteit. De stichting hoopt dat door de openstelling karakteristieke kerkgebouwen en hun historie een keer extra in het zonnetje worden gezet. 

  Meld je kerk aan

  De voorgaande edities kon de stichting Open Kerken al op grote deelname van kerken uit de provincies Noord-Brabant en Zeeland rekenen. De organisatie hoopt dat tijdens deze Tweede Pinksterdag kerken uit het hele landen hun deuren openen. 

  Wil je meer informatie en/of je kerkgebouw aanmelden voor deelname? Dat kan via openkerkendag.nl

  Bestel vlaggen of spandoeken met de tekst ‘De kerk is open!’ of ‘Welkom in de kerk’:

  Vlaggen en spandoeken: ‘De kerk is open!’ of ‘Welkom in de kerk’

  22 apr 2022
 3. In Gods naam

  Bastiaan Ragas (1971) werd enkele jaren geleden gegrepen door de verhalen uit de Bijbel. Via een vriendschap met ds. Ad van Nieuwpoort heeft hij zich verder verdiept in de context van deze verhalen. Hij ziet dat veel van zijn generatiegenoten er onbekend mee zijn of ze hebben afgeserveerd op grond van eenzijdige uitleg. Door het lezen en bestuderen van deze teksten is Ragas ervan overtuigd geraakt dat deze verhalen ook van onschatbare waarde zijn voor onze tijd. 

  In dialoog met de zaal

  In een avondvullende voorstelling gaat Ragas kriskras door de Bijbel en licht er bekende en onbekende verhalen uit. Soms schurend, altijd in dialoog met de zaal, soms kwetsbaar en confronterend. Verhalen over angst, liefde, hoop en moed. Hij verweeft zijn herkenbare, persoonlijke levensvragen met de verhalen uit de Bijbel. Hij leest voor uit de evangeliën, zingt uit de psalmen (op eigen wijze) en oreert met Spreuken. Een mede-acteur neemt verschillende rollen uit de verhalen aan en roept Bastiaan en het publiek soms tot de orde: 'Dit staat er helemaal niet, ook al is het wel altijd zo uitgelegd.' Een instrumentalist geeft muzikale ondersteuning en rijgt moeiteloos het repertoire van Elvis, spirituals, Bach en Hazes aan elkaar.

  Eerlijke ontmoetingen rond Bijbelverhalen

  Deze theatervoorstelling sluit aan bij het komende jaarthema ‘Ga mee! Samen getuigen van geloof, hoop en liefde’. Het biedt een uitgelezen kans om elkaar als gemeenteleden buiten de kerkelijke setting te ontmoeten en je te laten raken, zowel door het verhaal van een ander als door verhalen uit de Bijbel. Ga mee, neem elkaar en andere geïnteresseerden mee en stap samen in het verhaal van de voorstelling. Bastiaan moedigt door het delen van zijn persoonlijke verhaal en zijn omgang met bijbelverhalen de bezoekers aan om eerlijk naar zichzelf te kijken en van daaruit eerlijke ontmoetingen aan te gaan.

  Interesse in deze theatervoorstelling?

  Het idee is dat meerdere gemeenten samen een voorstelling boeken, zodat die gespeeld kan worden in een theater in de buurt. Vervolgens kunnen de organiserende gemeenten samen optrekken in de PR voor deze voorstelling. Gemeenten kunnen zelf buurgemeenten zoeken om dit mee te regelen, maar Nachtzon Media kan hier ook in bemiddelen.

  Iedere gemeente betaalt 500 euro en krijgt daarvoor een groot aantal toegangskaarten. Het aantal hangt af van grootte van het theater en het aantal organiserende gemeenten. Gemeenten kunnen ervoor kiezen die gratis weg te geven of te verkopen. 

  Heeft u interesse in de voorstelling? Vul dan onderstaand formulier in. Hiermee heeft u de voorstelling nog niet geboekt. U zit nergens aan vast. Uw interesse wordt gedeeld met Nachtzon Media. Zij nemen contact met u op.

  Materialen

  De dienstenorganisatie ontwikkelt materialen bij deze voorstelling, zodat gemeenten in aanloop naar en na afloop van de voorstelling het aangaan van eerlijke ontmoetingen kunnen stimuleren. Deze zijn vanaf juni te vinden op de website van de Protestantse Kerk.

  Interesse? Vul dit formulier in!

  Formulier

  Voorstelling In Gods Naam

   

 4. Het jeugdleidersprogramma is voor iedereen die bij het jeugdwerk in zijn of haar kerk is betrokken én met tieners naar de EO-Jongerendag komt. In een workshop krijg je tools in handen om in gesprek te gaan met tieners. Je krijgt praktisch advies, nieuwe inspiratie en je kunt vragen stellen. Gedurende de dag kun je op twee momenten meedoen. Het programma is een initiatief van Alpha Nederland, EO BEAM, HGJB, Youth for Christ en de Protestantse Kerk in Nederland. 

  Extra materialen voor jeugdavond

  Na je aanmelding voor het jeugdleidersprogramma ontvang je ook materiaal voor een complete jeugdavond die je in je kerk kunt organiseren voordat je naar de EO-Jongerendag komt. Zo zijn je tieners optimaal voorbereid en denken ze alvast na over het thema!

  Over het thema 'Pioneers'

  Het thema van de EO-Jongerendag is ‘Pioneers’. Jongeren leren om hun idealen en dromen serieus te nemen en ontdekken dat Jezus de grootste pionier aller tijden was. Want een pionier ziet de wereld niet alleen zoals die is, maar ook hoe die kan worden!

  Praktische informatie

  De EO-Jongerendag wordt op zaterdag 3 juni gehouden in Rotterdam Ahoy. Om deel te nemen aan het jeugdleidersprogramma is een entreeticket verplicht. 

  De jeugdleiderslounge is open tussen 14.00 en 21.00 uur. Deelnemen aan de (gratis) workshop kan van 15.30 - 16.15 uur of van 17.00 - 17.45 uur.

  Meld je aan voor het jeugdleidersprogramma

 5. Muzikaal paasverhaal

  Op Witte Donderdag 6 april vindt de 13e editie van het KRO-NCRV-programma The Passion plaats in Harlingen. The Passion brengt het paasverhaal op een vernieuwende, muzikale manier onder de aandacht van veel mensen die niet (meer) in een kerk komen.

  Jaarlijks ritueel

  “The Passion brengt het paasverhaal over het sterven en de opstanding van Jezus dicht bij miljoenen Nederlanders”, zegt Jurjen de Groot, directeur van de dienstenorganisatie. “Het is een jaarlijks ritueel geworden waar veel mensen stilstaan bij waar het echt om draait in het leven. Daarbij is een grote rol weggelegd voor de kerkgemeenschappen in het hele land. Het samen kijken van The Passion is namelijk een mooie missionaire kans.”

  Gratis The Passion pakket

  Organiseer daarom een laagdrempelige kijkavond waarbij mensen van buiten de kerk samenkomen om in jouw kerkgebouw live The Passion te kijken. In het pakket vind je materialen die je ondersteunen om deze avond goed te organiseren. Naast promotiematerialen zoals posters en uitnodigingen zit er een beknopte handleiding in het pakket. Hier wordt stap voor stap beschreven wat belangrijke aandachtspunten zijn. Daarnaast zitten er setjes gesprekskaarten in het pakket om na afloop van The Passion door te praten over het paasevangelie.

  Bestel hier het The Passion pakket

  The Passion 2023 wordt live vanuit Harlingen uitgezonden op Witte Donderdag 6 april om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.