Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

In Denemarken, op de kop van Jutland, kleurt de zee bijzonder. Of dat altijd zo is weet ik niet; wellicht werd het mij vergund. Oostzee en Noordzee ontmoeten daar elkaar. Twee stromen, met verrassend gevolg.

Soms overkomt het je. Twee heel verschillende belevenissen die elkaar raken en juist daardoor een grappig, verfrissend of misschien zelfs schokkend effect hebben.

Kortgeleden herlas ik het boek ‘Brieven uit de hel’ van C.S. Lewis, in een nieuwe vertaling. Brieven, geschreven door een hooggeplaatste helse oom, aan zijn neef die op aarde iemand van het geloof weg moet houden. De instructies van oom Schroeflik, zijn zeer verhelderend en zeer herkenbaar. Heel leerzaam ook, ze houden een spiegel voor. Een spiegel, die aansluit bij de vraag uit Openbaring naar ‘de eerste liefde’.

Dat was een lijn, een stroom. De andere was wat wereldser, namelijk het gedoe over de afluisterpraktijken van de NSA. Niet dat ik denk, dat in hemel of hel al onze gesprekken, gedachten, sms’jes enz. worden genoteerd of opgeslagen, maar het was de schijnheiligheid die mij aansprak. Groot rumoer in Frankrijk bijvoorbeeld over het gedrag van de Amerikanen. Frankrijk, dat zelf volop spioneert en herinnert u zich nog de aanslag van de Franse geheime dienst op een protestschip? Een aanslag waarbij een Nederlander om het leven kwam?

En dan de Russen. Straks, bij de Olympische Winterspelen, ligt er als het ware een koepel over Sotsji. Poetin zal zich weer helemaal thuis wanen als oud – spion. Geen enkel gebruik van elektronica door sporters of bezoekers zal de Russische geheime dienst ontgaan. Toch is er, na deze onthulling, nauwelijks ophef over ontstaan.

En laten we het dan maar niet hebben over ’s lands grootste kruidenier, die de kortingpas persoonlijk heeft gemaakt. Straks weten ze in Zaandam (of waar dan ook) precies welke tandpasta u gebruikt. Zogenaamd om u gerichte voordelen te kunnen aanbieden. Maar uiteindelijk gaat het toch gewoon om grotere winsten. Daarvoor moet u weer iets van uw privacy inleveren. ‘Big brother is watching you more and more.’

Twee stromen van informatie. Geestelijk en informatief/materieel. Wie weet wat van u en mij? En kan het kwaad dat men zoveel weet van ons gedrag en van onze ideeën?

Het antwoord op die vraag ligt in de mate waarin wij de verkrijger van de informatie vertrouwen. Wat dat betreft is er veel naïviteit: ‘Wat geeft het dat men dat weet?’ Wie zo reageert, zou op weg kunnen zijn naar een totalitair regime. En daar hebben we ervaring mee opgedaan in het verleden. Een betere vraag is mijn inziens: ‘Waarom zou men het moeten weten’?

Vertrouwen. Wie – welke Bijbellezer -denkt dan niet aan Psalm 139? ‘Heer, u kent mij, u doorgrondt mij. U weet het als ik zit of sta, u doorziet van verre mijn gedachten. … Geen woord ligt op mijn tong, of u, HEER, kent het ten volle.’

Voor het mogen beschikken over informatie is een vertrouwensbasis nodig, een eerlijke relatie. Die heb ik niet met de hel, een geheime dienst of een bedrijf. Wel met mijn Heer en mijn vrouw.